Τα χημικά καθαριστικά στις αποφράξεις

Τα χημικά καθαριστικά στις αποφράξεις

Τα χημικά καθαριστικά στις αποφράξεις θα πρέπει να αποφεύγονται. Και όμως, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από ιδιοκτήτες σπιτιών, οι οποίοι τείνουν να τα χρησιμοποιούν σχεδόν συστηματικά. Οι  Αποφράξεις Αντωνίου οφείλουν ωστόσο να σας ενημερώσουν ότι αυτή είναι μια λάθος τακτική, η οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει σε βάθος τα προβλήματα, αλλά αντίθετα σε πάροδο χρόνου τα κάνει ακόμη μεγαλύτερα.

Ανεξάρτητα από το πόσο προσέχετε και το πόσο σωστά φροντίζεται για το αποχετευτικό σύστημα του σπιτιού σας, κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Είναι η χρήση στη πάροδο του χρόνου που θα οδηγήσει σε κάποια απόφραξη, είτε γενικά κάποια δυσλειτουργία. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζεται μερικά βασικά γύρω από το σύστημα αυτό, έτσι ώστε να είστε σε θέση να κάνετε το καλύτερο δυνατόν για την αντιμετώπιση του κάθε θέματος.

Τα χημικά καθαριστικά στις αποφράξεις

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε σε κάποιο τυχαίο χρόνο όπως συνήθως συμβαίνει ότι έχετε μια απόφραξη, το σωστό είναι να προσπαθήσετε να τη προσπεράσετε με κάποιο ειδικό εργαλείο. Η χρήση της βεντούζας είναι ένα από αυτά, καθώς δημιουργεί κενό αέρα το οποίο μπορεί να οδηγήσει το υλικό της απόφραξης έξω από το σύστημα σας.

Ακόμη ένα εργαλείο θα μπορούσε να είναι και η ατσαλίνα. Ένας εύκαμπτος μεταλλικός σωλήνας που τον περνάτε μέσα από τη γραμμή της αποχέτευσης. Με το χέρι είτε με κάποιο δράπανο, εκτελείτε περιστροφικές κινήσεις, οι οποίες εν τέλη μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση της βρωμιάς.

Εφαρμόστε το χέρι σας στο σιφόνι, πάντα με τη χρήση γαντιών μιας χρήσης για να αφαιρέσετε πιθανές τρίχες, οι οποίες εμποδίζουν τη διέλευση του νερού. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε μια σίτα στο σημείο, έτσι ώστε να είναι αδύνατο να περάσουν τα πιθανά υλικά μαζί με το νερό στο σύστημα και να προκαλέσουν την απόφραξη του. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγετε τα χημικά καθαριστικά, για τους λόγους που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω.

Η αποτελεσματικότητα τους είναι μικρή

Αυτού του είδους τα καθαριστικά, δηλαδή για τις αποχετεύσεις, αν και πωλούνται ευρέως στα ράφια των σούπερ μάρκετ, περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό από όξινες χημικές ουσίες. Όταν τα ρίχνετε στις σωληνώσεις, ο ρόλος τους είναι να διαλύσουν την απόφραξη ώστε να μπορεί να ρέει και πάλι το νερό στο εσωτερικό του σωλήνα. Ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό που πραγματικά κάνουν είναι διαφορετικό.

Συνήθως απλά ανοίγουν μια δίοδο μέσα από το φράξιμο, έτσι ώστε να περάσει το νερό. Αυτό ωστόσο δεν είναι σωστό, αφού κανονικά θα πρέπει η κάθε απόφραξη να διαλυθεί τελείως. Εννοούμε να καθαρίσει εντελώς το υλικό της απόφραξης, όπως και τα τοιχώματα των σωληνώσεων. Σε αντίθετη περίπτωση η απόφραξη θα επιστρέψει και πιθανόν σε κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα, αφού στην ουσία δεν θα έχει φύγει ποτέ.

Η πιθανότητα καταστροφής των σωλήνων της αποχέτευσης

Σκεφτείτε το ξανά στη περίπτωση που θέλετε να ρίξετε ένα μπουκάλι υδροχλωρικό οξύ, το οποίο είναι και ευρέως γνωστό, στο εσωτερικό ενός σωλήνα αποχέτευσης από πλαστικό, είτε και μέταλλο. Να θυμάστε ότι το οξύ δεν κάνει διακρίσεις στα υλικά. Σε πρώτη φάση θα επιτεθεί σε αυτό που προκαλεί την απόφραξη, αλλά στη συνέχεια θα στραφεί εναντίον του σωλήνα, του οποίου και θα επιτεθεί στο υλικό.

Είναι δύσκολο να ξεπλύνετε την οποιαδήποτε χημική ουσία πλήρως από το εσωτερικό της αποχέτευσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις το υλικό  έχει τη τάση να μένει στο εσωτερικό της αποχέτευσης, συνήθως κάτω στη κυρτή παγίδα τύπου p, εκεί όπου θα συνεχίσει να προκαλεί ζημιά κάνοντας τη κατάσταση τελικά χειρότερη για εσάς.

Η πιθανότητα των χημικών αντιδράσεων

Ενδέχεται η πιθανότητα να δημιουργηθούν χημικές αντιδράσεις, καθώς υπάρχει το μείγμα από τον αφρό του σαπουνιού στο εσωτερικό των αποχετεύσεων. Αυτό σε συνδυασμό με τις χημικές ουσίες στα καθαριστικά για την αποχέτευση, μπορεί να πυροδοτήσει μια χημική αντίδραση η οποία και δημιουργεί διάβρωση. Καθώς τα χημικά δεν ξεπλένονται με εύκολο τρόπο, αυτό θα γίνει σταδιακά ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα για το σπίτι σας.

Είναι ιδιαίτερα τοξικά

Πάντα να θυμάστε ότι τα χημικά καθαριστικά αποχέτευσης, είναι από εκείνα τα είδη για οικιακή χρήση που αποτελούν ιδιαίτερα τοξικές ουσίες. Ακόμη και μια μικρή επαφή με το ανθρώπινο δέρμα, ενδέχεται να σας προκαλέσει σοβαρό έγκαυμα.

Επίσης, οι αναθυμιάσεις που προέρχονται από τη χρήση είναι επιβλαβείς για τους πνεύμονες και τα μάτια. Επηρεάζουν όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά ακόμη και τα κατοικίδια ζώα του περιβάλλοντος σας. Εάν δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος για την ύπαρξη τους στο χώρο σας, τότε θα είναι καλό να μην τις διατηρείτε σε αυτόν.

Είναι επιβλαβή για το περιβάλλον

Στη πραγματικότητα, τα άδεια πλαστικά μπουκάλια που περιέχουν τα χημικά αυτά καθαριστικά, δεν είναι και τόσο άδεια μετά τη χρήση τους. Όταν οδηγούνται στους διάφορους χώρους υγειονομικής ταφής, έχουν ακόμη στο εσωτερικό τους μεγάλο όγκο από χημικά υπολείμματα. Αυτά σταδιακά απελευθερώνονται στο περιβάλλον και καταλήγουν μέσα από το έδαφος στα υπόγεια ύδατα.

Οι κατασκευαστές τους ξοδεύουν σημαντικά ποσά, μιλώντας για εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στην προσπάθεια τους να πείσουν τους ανθρώπους ότι είναι τα κατάλληλα προϊόντα. Ωστόσο δεν είναι η γρήγορη λύση για τις βουλωμένες αποχετεύσεις.

Πιστεύουμε ότι πλέον γνωρίζεται λίγα παραπάνω για το πρόβλημα με τη χρήση των χημικών στις αποφράξεις. Πλέον θα πρέπει να προσπαθείτε να λύσετε το πρόβλημα με μερικά φτηνά εργαλεία που μπορείτε να βρείτε άνετα στο εμπόριο. Σε περίπτωση που αυτό επιμένει, καλέστε για ένα επαγγελματία στις αποφράξεις, ο οποίος διαθέτει τη κατάλληλη γνώση αλλά και τον εξοπλισμό, για να λύσει το πρόβλημα ουσιαστικά, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για εσάς και το περιβάλλον.

 

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Λεωφ. Αλεξάνδρας 112, Αθήνα 114 72

21 0883 8479

Δείτε περισσότερα περιοχές για Αποφράξεις Αντωνίου:

Γεωργία Διαλυνα

Γεια σας είμαι η Γεωργία Διαλυνα και ειμαι δημοσιογράφος στο <a href="https://somatikitimoria.gr">somatikitimoria.gr</a>. Ασχολούμαι χρόνια με τη δημοσιογραφία και με ενδιαφέρει να μεταφέρω τα πράγματα όπως ακριβώς γίνονται!